Sterrenkruid Krachtplaatsen van Moeder Aarde

Hier ben je: Home » Bomen

Bijzondere bomen

In Zierikzee staat een grote kastanjeboom aan de noordkant van de Nieuwe Kerk. De energie ervan is al vanaf een afstandje voelbaar. Hij is zo oud, dat een van zijn takken ondersteund moet worden. Deze witte paardenkastanje staat op een lijst van monumentale bomen. Hij zal tussen 1830 en 1840 geplant zijn en kan bogen op een hoge ouderdom.

Kastanje Zierikzee Kastanje Zierikzee

Adres Kerk: Kerkplein 1, 4301 EE Zierikzee

Boom Delft

Die boom is op het nippertje gered

Terugkomend van een stadswandeling door Delft vinden we de oude boom op ons pad. Hij staat aan de rand van het park en wordt beschermd door een wankel hek. De dikke stam verraadt zijn ouderdom. Het liefst zou ik er wat dichterbij komen en contact maken met zijn energie. Maar het groene informatiebord is duidelijk bedoeld om dat te voorkomen...

Plataan Straatsburg

De oude linde in Vlaardingen

Zondagmiddag 7 januari. Met een vrolijk zonnetje en een schrale wind wandelen we met een gids door Vlaardinger - Ambacht. Zo komen we bij een veldje dat ik alleen ken van het langsrijden. Zo'n veldje waar ik altijd wel eens heb willen kijken. Daar staat een oude linde die een leeftijd van 300 jaar heeft bereikt...

Plataan Straatsburg

De oude plataan in Straatsburg

'Een 300 jaar oude dikke boom – de oudste van Frankrijk – met tussen de takken een plateau waarop vroeger werd gedanst. Tegenwoordig treden daar muzikanten op, terwijl op het terrasje beneden de mensen genieten van de muziek en een drankje.' Naar die boom wil ik wel op zoek. De dame van het VVV kijkt bedenkelijk. '300 jaar? Er zijn hier veel oude bomen, maar of ze zo oud zijn als u denkt?' In de wijk 'La Petite France' vinden we een indrukwekkende Plataan. Zou dit de bedoelde boom zijn?...

Avebury Beuk Avebury Beuk wortels

Op de aarden wal die de steencirkels van Avebury (Engeland) omgeeft staat een indrukwekkende beuk. Zijn wortels lijken licht te geven als je hem fotografeert. We vinden geschenkjes en briefjes tussen de wortels (eigen foto's)

Op de onderstaande website vind je meer foto's van deze bijzondere beuk...

Website monumental trees

Plataan in het Liesbos bij Breda

Boompje wisselen (Liesbos, Breda)

Dan komen we bij de plataan. De boom staat op een bijzondere plek. Dat wil zeggen dat deze plek ook bijzonder is in de ogen van Staatsbosbeheer en dat er informatie over te vinden is op internet. Het is dus een erkende bijzondere plek :-). Bij de plataan staan een paar beuken. De plek wordt het 'rondje' of het 'hemeltje' genoemd. Vroeger hebben er meer beuken rond de boom gestaan.

De Sprookjesboom in Breda

In het bos bij Breda staat een sprookjesboom. Een grote, oude, wijze beuk. Ik werd door een vriendin uitgenodigd om kennis met hem te maken. Of met haar? Om bij de boom te komen waren we ruim een half uur onderweg. Vriendin wist feilloos de weg, want de boom fungeerde als vaste rustplaats in haar lievelingsbos. Het was een beetje 'haar' beuk en ze stelde hem met trots aan ons voor. Midden in een open ruimte stond hij daar, groot en oud. Zijn sterke wortels vormden een prachtig, onregelmatig patroon en in zijn stam herkenden we gezichten... Helaas is deze sprookjesboom kortgeleden omgehakt (2017) De oude, wijze beuk heeft een lege plek achtergelaten.

Boom in het Mastbos

Eik Quackjeswater

De dikke eik staat aan de rand van de waterkant. Zijn stam is al dicht bij de grond vertakt en zijn voet is met mos bedekt. Hij staat er prachtig bij, maar op een ongewone plaats met een ongewone vorm. Ik sta er letterlijk even bij stil. Het is nog vroeg en doodstil in het bos. Ik praat met mijn handen, mijn lichaam en mijn stem. Wat doet hij daar met zijn voeten in het water? Wortelt hij dieper in de aarde in de grond? Welke opwaartse energie zorgt ervoor dat hij geen grote, rechte stam heeft, maar zo dicht bij de grond al vertakt?

De Wodanseiken bij Wolfheze

Ze staan er al sinds mensenheugenis: de Wodanseiken in Wolfheze. Hun naam roept iets geheimzinnigs op. Ze staan te midden van veel soortgenoten. Stonden ze vanouds in een heilig eikenbos? Dan is er ook de Duizendjarige Den....

De duizendjarige eik in den Hout

De Heilige Eik in den Hout kan bogen op een hoge leeftijd en staat er in 1989 al meer dan 750 jaar. Hij vraagt in één oogopslag je aandacht door zijn vorm en zijn uitstralende energie. Bewijs voor zijn ouderdom is zijn vermelding op oude kaarten (2).

Op zoek naar de Zwarte Madonna

Zomervakantie 2013. We maken een rondreis door Frankrijk, geïnspireerd door een lezing van Jaap Rameijer. Op zijn landgoed 'Les Labadous' bij Rennes le Chateau was in de schors van een boom de afbeelding van Maria Magdalena ontstaan. En dat maakte me nieuwsgierig, daar wilde ik wel naar toe.

Linde Frankrijk

Die boom die zochten we al eerder

In Blannay zochten we er al eerder naar. Daar was hij dan, die boom die al in 1598 was geplant. Een grote, oude boom, waar zo goed mogelijk voor gezorgd wordt. Zijn stam is hol en ook een paar van zijn takken. Maar hij staat er nog en werd door ons bewonderd. Een klein meisje dat voorbij fietste keek met een nieuwsgierige blik naar ons. Wat waren we daar aan het doen? Die boom stond gewoon in haar dorp. Was daar iets bijzonders mee?

Twee eeuwenoude eiken in Glastonbury

In Glastonbury (Engeland) staan de eiken Gogh en Magogh als laatste 'overlevenden' aan het begin van de oude processieweg naar de Tor. Bovenop deze heuvel stond al van oudsher een heiligdom. Een processieweg leidde erheen. Aan beide zijden van de laan stonden eiken. Twee van deze eiken hebben de tijd overleefd.

Foto's: 1988.

Op 27 april 2017 is Gog helaas ten prooi gevallen aan vuur

Bron en foto: www.theguardian.com/uk-news/2017/apr/27/ancient-glastonbury-oak-tree-known-as-gog-damaged-in-fire

Gogh en Magogh

Gogh verbrand

De legende vertelt dat Jozef van Arimathea naar Engeland reisde en bij aankomst in Glastonbury zijn staf van hout in de grond stak op Wearyall Hill. De staf schoot wortel en er groeide een meidoorn op deze plek. Deze meidoorn bloeit twee keer per jaar, met Pasen en met Kerstmis. Nog steeds groeien afstammelingen van deze boom op de heuvel en krijgt de koningin met Kerst een bloeiende tak aangeboden.

Tor

Blog: Glastonbury Impressie

Koningeik Denemarken Koningeik Denemarken

Koningseiken

In Nordskoven, nog voorbij Jaegerspris, is een heel oud bos met drie heel oude eiken. De oudste van deze eiken, Konge egene (Koningseik), is tussen de 1500 en 2000 jaar en daarmee de oudste eik in Noord-Europa. De boom zou al een oude eik geweest zijn toen de Deense koning Gorm de Oude regeerde (916-958). Jaarringenonderzoek uit 1965 heeft uitgewezen dat de boom minimaal 1450 jaar oud is, mogelijk zelfs tot 1900 jaar oud.